Wat is dat woord – Ego – in de ikkigheid?

Ego (uit het Latijn) betekent in de letterlijke betekenis “ik”.

In het algemeen gebruikt men het woord ‘ego’ voor het object dat men met het woord “ik” aanduidt. bron Wikipedia

IK

IK, dus – het antwoord op de vraag – wie ben jij ? & je mag niet antwoorden met

 • je naam
 • je leeftijd
 • je werk dat je doet
 • van wie je ouder bent
 • van wie je partner bent
 • van wie je familie bent
 • waar je woont

ja idd die – ik – dus!

EGO

een woord dat te pas en te onpas is gebruikt tijdens onnoemelijke gesprekken ook te pas of te onpas.

Om een degelijk sterk bewust ego te hebben heb je al heel wat zelfkennis, bewustwording en ego – inzetbaarheid geoefend en beoefend.

Je hebt verschillende fase doorlopen van instinctief inzetten van het ego – ik ben de sterkste en ik wil – lees ik bepaal wat de onderdanen gaan doen voor mij – tot het indalen van de individuatie – kijk mij is en kijk is wat ik kan en zie is dat is mijn prijs!- ik leg het wel nog steeds andere op omdat mijn ego nog niet bewust is – tot het afpellen van het ego – ik neem de verantwoordelijkheid en ga na wat uit het ‘wetende’ komt van binnen uit – ik heb emoties, gedachten, gevoelens, maar ik ben ze niet & dàn is er pas de individuatie – onvoorwaardelijke liefde – vriendelijkheid en gastvrijheid, tolerantie en acceptatie, de uitdagingen van respect –

= de weg van de held – zie de archetypes – zie tarot – zie levensfase – zie de Jacobsladder.

OK

Nu we dit weten vanuit ons verstand kan ik je meer uitleggen hoe je het ego gebruikt vanuit de ONDERBUIK !

Het ego is ons voertuig dat ons als we in actie komen gebruiken om ons van A naar B te brengen.

Dàt zei mijn Jungiaans leermeester / therapeut.

Wat bedoelde hij daarmee?

 • weet wat je gaat doen
 • is het bewust of onbewust, instinctief of re -actief
 • is wat je doet ook in de VORM die je wil gebruiken
 • beken kleur
 • neem vorm aan
 • go!

Wat ik ermee moest doen is?

 • de schaduwkant onderzoeken
 • dromenwerk uitvoeren en verrichten
 • actieve imaginatie oefeningen
 • vorm en individuatie training
 • actie en reactie training
 • drijfveer en acties onderzoeken
 • maskers afleggen

Ok genoeg over mij

Over naar EGO – de ikkigheid – onze individuatie.

Je hebt je EGO altijd nodig in alles wat je doet en niet doet in je leven. Zowel vanuit je onderbuik als vanuit je verstandelijk vermogen als vanuit je sensorische belevingen. EGO is je voertuig! – ja ook als je mediteert – zonder ego ben je hol –

Dé ego éénheid is een levensschool – de weg van de held en is een leven lang beleven.

WAT WE NU ALS EGO ZIEN = het ego van de sterkte wint! – en heeft alles in zich om alles waar hij/zij mee ‘kampt’ – trauma’s, vecht, vlucht bevriezing reacties, woede, angst, …, … in de schaduwkant – lees onbewust – karmisch – geleerd vanuit opvoeding – zelf aangeleerd vanuit kwetsuren – overlevingsmechanisme – imago ontwikkeling buiten de kern – …, …, … te gebruiken – zeer instinctief – om dat wat volgens hen ‘sterk’ is ook te gebruiken.

Dàt is het meest gangbare ego waar vele nu mee te maken hebben – collectief gestuurd maar ook in het onzichtbare mee ingelepeld in de breinen van de allerkleinste – die dat nog hebben dat instinctieve om te kunnen overleven – die later als ze ‘volwassen zijn’ dit nog steeds gaan gebruiken – de ik buiten de EGO individuatie gedrag en communicatie

– IK bepaal want IK sta boven U en IK bepaal wat jij hebt verdient omdat IK me gepakt voel in MIJN kwetsuren! & OH wee als jij niet akkoord bent met wat IK je opleg! – gedrag.

Dé bekende IK ben 2 en IK zeg nee – levensfase – letterlijk nemen ook als je al lang volwassen bent en een bepaalde macht hebt op andere – managers – bedrijfsleiders – politiekers – en andere archetypische rol aanmetingen.

Wél ik ga nu even echt in zoemen in mijn vakgebied en het ego daarin.

In mijn vakgebied hebben we heel veel te maken met ego – het ego van de – 2de leeftijdsfase – niet vanuit de onderbuik maar wel vanuit het verstandelijke ‘gevoel’ van ik help de mens die geholpen moet worden, coaching, therapie, en andere puntjes van het archetype – het reddertje – het verpleegstertje – de fool – … .

Ik noem ze – de wolfjes in de schapenvachtjes – die gewoon meelopen in het pracht verhaal van alle verhalen rond deze kenmerken.

Wat zo kenmerkend is is net dat ze succesvol zijn omdat ze heel sterk werken op – zie wat ik kan en hoeveel ik waard ben – ik moet eerlijk zeggen dat ik er soms van sta te kijken en mijn ogen uitkijk en ja ook jaloers ben omdat ik weet dat hun praktijk keer na keer vol zit met de onbewuste volgende schaapjes van mensen die jaar na jaar blijven komen in rondjes draaien en de hond van de herder volgen maar zelf nooit de herder over hun eigen leven kunnen worden omdat die er gewoon niet is – niet bij de hulpverlener als bij de hulpontvanger – het ego wil dat behouden, en gaat nooit tot de laatste ontwikkelingsfase komen in de Jacobslader – omdat ego vorming zeer confronterend is in de zelfontwikkeling als je het individuatie proces niet volledig hebt doorgemaakt.

Dat zie ik dus.

Het ego is mijn voertuig als ik kleur beken.

In de tarot – in het midden ongeveer – heb je de kaart – het rad van fortuin – dan beginnen we pas met EGO bewustzijn en opbouw en dàn kan je dus je EGO bewust gaan inzetten omdat je individuatie proces weer een volgend niveau heeft bereikt en je verder kan inzetten om de verantwoordelijkheden in je eigen leven vanuit de bron – het weten – kan inzetten om je levensweg te vervolmaken.

In de praktijk heb ik persoonlijk heel wat EGO werk gedaan, op alle niveaus heb ik dit mogen besnuffelen, bekijken, mogen ondergaan, vastnemen, en beoefend.

Het ego afpellen is een levenslange scholing, ook vanuit het spirituele – energetische – psyché – LEES – vanuit de bron – talent – alles wetende – waarom ben je hier op aarde? ook vanuit de levensinvulling – ik ben zichtbaar heb een naam en doe iets in het leven ik heb dus een VORM die mensen zien – ook verschillende die mensen niet zien! – hoe stap je naar buiten en welke vorm neem je aan? – & ook vanuit het ondernemende stuk – mijn werk, mijn rol als ouder, rol als…, rol als…, … .

De EGO VORM is bepaald door het bewustwordingsproces vanuit het wetende vanuit de onderbuik – de kern –

De VORM van het ego dat we naar buiten brengen is het laatste zichtbare deel. In dit stuk zetten we meestal de vorm neer waarin onze individualisatie is ontwikkeld en niet is ontwikkeld, waarin we ons maskers hebben ontworpen en beschilderd en opgezet hebben, en laten we niet zichtbaar onze kwetsbaarheid voelen door de muren die we optrekken door ons EGO te laten spreken – goed luid bij de sterkste – ook manipulatief als een wolf in de hulpverlening – IK BEPAAL MIJN PRIJS WANT DIT IS DE WAARDE DIE IK MEZELF GEEF – maar ook in het collectief subjectieve – niets authenticiteit en volledig aangepast aan de norm van maatschappelijk conflict/contrast/confronterende vermijdende communicatie stijl. – ik apprecieer je maar – communicatie stijl – verstandelijk vanuit een maskerade.

Ja de wereld van het ego in de vorm van zichtbaarheid is meestal niet in éénheid met het ego vanuit onvoorwaardelijke liefde.

De weg van de EGO individualisatie is lang als je natuurlijk wenst te evolueren!

Ook als je guru bent in een meditatieve setting of als shamaan of als guru in een piramide systeem heb je een ethische energetische en economische verantwoordelijkheid om aan uw ego en aan die van uw volgers te werken.

Hierbij is het niet zo dat bij meditatieve technieken en opleidingen het ego ondergeschikt is, zo maak je alle deelnemers hol van vorm en is het ego gevoed in de schaduwkant, wat een vlucht kan betekenen uit de kern van het individuatie proces en evolutie.

Tot slot aan alle hulpverleners – Ego – is de vorm die je aanneemt in de rol die je vervult in het collectief gestuurde – maatschappij – & – het collectief bewuste en onbewuste – in zelfontwikkeling – niks meer – niks minder.

Advertentie

9 gedachten over “Wat is dat woord – Ego – in de ikkigheid?

  1. laat maar komen ik ben benieuwd
   trouwens ik had nog wat willen schrijven over – het zelf – en de ‘ziel’ – ego persoonlijk en spiritueel – maar dat is voor een volgende keer…

   Like

 1. Op een heel andere manier dan Shivatje mijn uitkomst:
  *Ego en Ik Ben die IK ben = Ego zegt volgens mijn intuïtie het IK-Bewustzijn en dus dient Ego in de transformatie-modus omgezet te worden en dan dient onderscheid worden gemaakt in evolutiefasen van het Ego en dat doe ik aldus: vanuit het ‘lage’ ego dat het onbewuste is, dat dus de evolutie gaat meemaken naar: midden of ge-middel-d ego en deze gemiddelde mens stijgt langs hetzelfde maar gevorderde evolutiepad naar het hoger, en uiteindelijk het super EGO dat goddelijk is.
  Wij zijn op deze aarde bezig met het IK-bewustzijn te ontwikkelen dat dus de potentie heeft om Super-Ego te worden zoals we ook bestemd zijn te worden en dat op een andere manier dan Nietzsche dacht en heeft geformuleerd. Hij zat verkeerd want in zijn tijd was het niet mogelijk dat zo uit te werken. Maar vanuit het woord ego hoef je alleen de ‘e’ te transformeren naar de ‘d’, en wat krijg je dan? Juist ja, ‘god’. Zo kom je speels uit op het geheim van god de Bron omdat op deze manier ego en god met elkaar worden verbonden, maar dan in de typische aardse notatie van het woord ‘god’.

  Like

  1. ja – het lage ego – vanuit het ZELF – zoals Jung het zo schoon zegt – ontwikkelen is eerst nog onbewust maar in verder evolutie gaat het ZELF vorm krijgen naar idd het goddelijk niveau… Zielsniveau – dat is natuurlijk niet iedereen gegeven hé – de lage onbewuste vorm waarin mensen – ook ik in bepaalde situaties – hun ego – en meteen ook hun schaduwkant voeden en laten spreken – is zeer basaal vanuit het reptielenbrein en instinctief vanuit pure overlevingsstrategieën – collectief en persoonlijke instincten – dan is er geen sprake van een ingebed ego – wel van een imago-ego – dan is er zelf geen individuatie in een bepaalde levensfase, en misschien komt er dan nooit een IK vorm – en gaan we verder van het goddelijke in de mens afglijden, ook zowel collectief als persoonlijk op alle vlakken in alle niveaus – en dat zien we nu! – Trouwens wat jij schrijft van het lage ego – dat is een goudmijn hé – in het zelf vanuit de bron – maar dàt is voor vele in hun hele leven niet zichtbaar (meestal pas op het einde van hun leven). ja boeiende materie hé – heerlijk! – jij Shivatje en Jan Ton hebben me weer goed op weg gezet! Namasté dankjewel

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s