Hoog functionerend autisme – krijg er hoogte van.

het is zo!

hét is zo, ik kan er echt niet omheen

er zijn zo weinig therapeuten, psychologen, en psychiaters die echt weten hoe ze met hoog functionerend autisme – en dan vooral bij meisjes en vrouwen – moeten omgaan, laat staat ze ook op een gepaste manier begeleiden.

de zin en de onzin van een therapeutische sessie grenst aan – meen je dat nu – tot ja ok dit kan ermee door…

in mijn gevoel van alle therapieën die ik al heb mogen genieten zijn er een paar die er boven uit steken en die zijn allemaal gelinkt aan;

– creativiteit

– doen in plaats van praten

– analyserend

– belevend

– en opbouwend – de reis – is het belangrijkste niet het doel

&

vooral dit!

– met blik op het geheel – niet alleen op het probleem!

hoe komt dat dan?

dan moet je iets weten van het verborgen leven van de mens met HFA = is Hoog functionerend autisme

hét verborgen leven van iemand met HFA is zit in de zintuiglijke waarnemingen!

& weet dan dat bij HFA er niet 5 zintuiglijke waarnemingen meespelen maar ook de energetische zintuigen die heel subtiel de gevoelscensoren aansturen – die meestal onbewust liggen te wachten om open geplooid te worden – en dàn heel zeker de chakra’s die heel duidelijke rol spelen in de zintuiglijke ervaringen die waargenomen worden, maar onbewust niet worden herkend!.

de meeste psychologen met een master na master die ACT hebben gedaan die komen dichtbij, die komen daar waar de reis gaat beginnen!

waardevol is wanneer je begint met – analytische waarnemingen – hoeveel cijfers zet je op je gevoel? geef dit eens aan! – of zoals in de ACT de waarde bepaling…

één van de toppers aan het prille begin van de reis.

in mijn langste studie en therapie die ik in mijn leven heb gekend en nu nog aan het uitrollen is, in de Jungiaanse diepte psychologie, heb ik mogen beleven dat een alerte therapeut me plots wees hoe – ingenieus ik mijn levens strategie had uitgebouwd om te kunnen leven en overleven maar natuurlijk ook om mezelf vast te rijden in mijn leven.

ik mocht plots ook in die therapie vorm uiten wat ik beleefde en waarnemingen werden niet gezien als – dàt kan niet – je fantaseert

de zin van mijn bestaan werd uitgerold en plots kwam daar een hoop intelligentie boven drijven die ik kon aanboren en daar was de bron van mijn wijsheid!

waarom?

omdat vooral vrouwen met HFA heel veel onzichtbaar leven en die wereld is oneindig groot waar ze moeilijk mee naar buiten kunnen komen omdat er bijna geen referentie is waarmee ze zich mee kunnen identificeren.

waarom nog?

omdat heel veel mensen en kinderen (trouwens) zoveel imaginaire beelden en verhalen hebben die doorweven zijn van zintuiglijke waarnemingen en eigen interpretaties van levens strategieën met daarbij een zeer sterk ontwikkeld – maar onbewust werkend – 6 de en 7de zintuig – dat de stroom van waarnemingen zo veel is dat de verhalen en waarnemingen in verhalen naar buiten komen die ongelofelijk klinken en niet naar waarde worden geschat.

waarom nog?

omdat heel veel HFA kinderen en volwassenen – de zin van belangrijkheid – moeten weten voor ze – de zin van het leven – kunnen vatten.

het niet onder woorden brengen of kunnen brengen van gevoelens, gedachten en waarnemingen, zintuiglijk of mentaal, is niet omdat het brein anders werkt, maar gewoon omdat er te weinig aandacht aan is besteed.

de zinvolheid van het leven – is voor iedereen een belangrijk gegeven, voor een HFA is dat nog meer, niet praten over gevoelens en relaties – en dan bedoel ik echt – hoe, wat, waar, wie wanneer, waarom, bewust, onbewust, energetisch en spiritueel, is heel zinvol om dàt al van kleins af te doen.

de zin van belangrijkheid – geeft inzichten waar iedereen op kan bouwen! voor kinderen en HFA vrouwen en mannen is dit een mega belangrijke tool, want of ja – is dit echt wel zo belangrijk dat ik dit weet mama! – is hier in huis een veel gestelde vraag!

&

nog iets

als je het niet kan overtuigend brengen – die zin van ‘belangrijkheid’ – met andere woorden – je woorden en zinnen die je uitspreekt kloppen niet met je lichaamstaal – dan is alles wat je zegt – gescipt! – floep weg – want het lichaam is de eerste taal die je spreekt en een gevoelige HFA gaat die taal altijd eerst lezen!

therapeuten die het boekje volgen, je bent gewaarschuwd!

de zinvolheid van het leven – speelt ook een zeer belangrijke rol! Voor iedereen maar vooral voor de HFA’s. heel veel kinderen hebben letterlijk hun ei niet kunnen leggen en uitbroeden in de verplichte leerjaren op school – sociaal aanvaardbaar en of sociaal onaanvaardbaar gedrag – gesteld waar weer gewerkt werd op het ‘probleem’ niet om het geheel.

als je al geluk hebt gehad heb je een aantal essentiële – gelukservaringen – gekend in het hele proces van opgroeien op alle vlakken.

meestal zijn de broodnodige – gelukservaringen – zeldzaam en is het een strijd, zichtbaar en onzichtbaar.

heel vaak is – de zinvolheid van het leven – in de kiem gesmoord op hele jonge leeftijd!

heb je het al tegen de juf gezegd wat je goed kan Joris = is mijn zoon…

mama, waarom moet ik dat vertellen, dat interesseert niemand in onze klas!

Joris M. 9,5 jaar.

hij is steen goed in strategie, menselijk inzicht en onderzoekt uren lang hoe de spelletjes die hij speelt ontworpen zijn.

maar dàt weet niemand op school, hij heeft aangepast sociaal gedrag aangeleerd en verveeld zich te pletter buiten de lessen wiskunde en wetenschappen…

ik persoonlijk het alles van mijn energetische eigenheid weg gestoken als klein kind omdat ik – te veel fantasie – had – knipoog – en daar speel ik nu nog steeds mee – angst om te laten zien wat en wie je bent omdat er geen of veel te weinig – gelukservaringen – zijn geweest.

de zinvolheid van het leven, is meer dan de zinvolheid van het bestaan.

geen zin in leven, geen ‘bestaan’ van het leven!

moeder waarom leef je?!

een essentiële vraag om de moeheid op latere leeftijd niet op de bodem van de levens oceaan te moeten gaan opvissen.

dus – het punt van belangrijkheid – is niet altijd het probleem punt! dat weten de meeste HFA wel – het probleem is – zonder al te veel woorden duiden ze dat. werk dan altijd rond het probleem! omdat de sterkte meestal op de bodem ligt en je het beste je vissersboot kan klaarmaken om de reis aan ta vatten naar de – zinvolheid van het leven – in waarden en normen van het geheel.

verschiet niet als je coachee plots een zijweg neemt en creatief omspringt met het geheel in plaats van – het punt van belangrijkheid – verder bouwen op dat waar jij het in gang hebt gezet, daar kreeg mijn therapeut het warm en koud van – knipoog –

veel therapeuten – krijgen geen hoogte van – mensen en kinderen met autisme

één van de redenen is dat heel veel therapeuten en psychologen het geheel niet zien. wel het probleem, niet het geheel.

een van de problemen is dat mensen met HFA dat ook niet zien maar daar niets kunnen aan doen omdat ze of;

 • 1) van die snelwegen in hun hoofd moeten afkomen
 • 2) van die zandpaden moeten wegen maken
 • 3) van die nieuwe wegen moeten aanleggen

1) de snelwegen zijn gekende wegen die ze nemen die gekend zijn vanaf de geboorte en die we strategieën noemen.

2) de zandpaden die je neemt als je voor een grote uitdaging staat – op alle vlakken – meestal vanuit onbewust naar bewust – zijn – die lopen meestal vast in – het onbekende niets –

3) nieuwe wegen aanleggen, nooit makkelijk! – het onteigeningsproces – knipoog – is zo lastig! – weg met alles wat je niet meer dient, oordelen en vooroordelen, veroordelende oordelen, loslaten die je altijd hebt gehoord en waarmee je je waarschijnlijk als HFA hebt mee geïdentificeerd.

ga dus nooit bij HFA werken op identiteitsvorming, wel op – wat kon je als klein kind goed – omdat jet met ASS te maken hebt dus een – ontwikkelingsstoornis – nu naar boven kàn komen…

identiteitsvorming is meestal ook sociaal aangepast – of ontwikkeld vanuit niet sociaal aangepast gedrag – of ondertussen verloren in het verloren lopen van het dagdagelijks leven…

TIP – punt van belangrijkheid! –

werk steeds vanuit kracht! – niet vanuit het probleem!

bottom-up werken dus.

waarom?

omdat je anders zelf weer de inprinter gaat worden van de sociaal aanvaardbaar gedragenheidsstrategie van de HFA die voor je zit.

dan heb je een artificiële HFA die je later de vraag komt stellen:

wat is de zinvolheid van mijn leven?!

kortom;

goed aangepaste therapie vinden voor een HFA met of zonder diagnose is een hele uitdaging.

heel veel psychologische hulpverleners hebben veel HFA’s in hun praktijk en die blijven meestal maar komen en komen en komen en komen… die hebben het dat over ohhh ik ben zo gevoelig! & of ik droom en voel zoveel & waarom lopen mijn relaties altijd zo moeilijk! & als ik op mezelf werk en leef gaat het allemaal prima & ik doe dat en dat om niet dat en dat te moeten doen!

heel veel psychologische hulpverleners hebben geen eens door hoe ze strategieën moeten ontdekken bij goed bespraakte kinderen, tieners en volwassenen omdat net deze mensen echt wel weten wat ze moeten zeggen tegen je als jij bepaalde vragen stelt. Je moet als psychologische hulpverlener echt alert zijn voor jezelf en spitsvondige vragen kunnen stellen om dit te ontkrachten.

heel veel psychologen gaan vanuit de boekjes werken, helaas pindakaas voor de HFA die voor hen zit, want elke HFA is anders heel anders!

HFA’s in de psychologische hulpverlening is een zeer moeilijke en zeer kwetsbare zaak.

omdat het nog steeds te veel volgens de gekende strategieën en protocollen is aangepakt.

dat is goed als het goed werkt! maar het kan altijd beter door – het eens anders te bekijken! -.

&

De schoonste mensen die we kennen, zijn meestal degenen die nederlaag, lijden, strijd en verlies hebben gekend en die hun weg uit de diepte hebben gevonden.

Deze personen hebben een waardering, een gevoeligheid en een begrip van het leven dat hen vervult met mededogen, zachtheid en een diepe liefdevolle bezorgdheid.

Mooie mensen ontstaan niet zomaar.

Elisabeth Kubler Ross

Advertentie

3 gedachten over “Hoog functionerend autisme – krijg er hoogte van.

 1. “er zijn zo weinig therapeuten, psychologen, en psychiaters die echt weten hoe ze met hoog functionerend autisme – en dan vooral bij meisjes en vrouwen – moeten omgaan, laat staat ze ook op een gepaste manier begeleiden. de zin en de onzin van een therapeutische sessie grenst aan – meen je dat nu – tot ja ok dit kan ermee door…”

  Wat wil je ook? De medische wereld is volledig gefocust op 3D en dit terrein ligt in 5D!! Er moet dus eerst een nieuwe generatie medici opstaan voordat ze iets begrijpen van dit type autisme…

  Liefs, Jan Willem

  Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s