Asperger anders bekeken…

Ik ben vorige week weer wat met Asperger bezig geweest.

Nu ik de laatste maanden veel meer bezig ben met ‘energetische genezing’ – door het mala maken zelf ondervonden wat dit met mij en andere mensen doet – weet krijg ik een heel ander beeld van wat Asperger – zou kunnen zijn -.

Als ik heel eerlijk ben voel ik heel duidelijk dat – de klinische psychologische – aanpak van Asperger in de testfase ok is – MAAR DAARNA NIET altijd MEER nodig is – .

De meeste kinderen die op mijn pad komen zijn natuurlijk ‘andere’ Aspergers, gewoon omdat ik een ‘andere’ Asperger ben.

Klinisch gezien hebben wij op vlak van – meten is weten – veel gemeen! Op vlak van sensorische waarnemingen kan je ook bepaalde lijnen trekken, op vlak van ons breinwerk ook en dan vervaagt het het al wat.

Het vervaagd omdat ik het breinwerk van iemand zonder Asperger in het gewone leven, eens naast het brein van een Asperger in het dag dagelijks leven heb gezet.

Er zijn een paar grote verschillen die je moet weten;

 1. het anders verwerken – breinwerk
 2. het intenser aanvoelen – sensorische waarneming – profiel – overprikkeling
 3. het NIET meteen aanvoelen – senso waarneming – profiel – onderprikkeling
 4. compensatie en strategie werk – sterke overlevingsstrategieën –
 5. meer angst gevoelens en veel minder succeservaringen
 6. gemiddelde hogere intelligentie op bepaalde vlakken – KT – kerntalent dat onzichtbaar is ***
 7. gemiddeld hogere intelligentie op EQ en/of IQ vlak – JAAAAA –
 8. creatief in hun eigen wereld – kunnen hoge en snelle prestaties neerzetten in hun eigen specialisme –
 9. hebben een sterke verbinding met de natuurlijke omgeving als ze ermee verbonden zijn – en dan bedoel ik – heel empathisch en heel spiritueel getint –
 10. hebben een sterke detaillistisch gevoel voor omgevingsfactoren – het weer – de kleuren – de geuren – …

Ik kan zo nog even doorgaan, ik beperk me maar tot 10 stappen altijd, anders ga ik te ver, maar deze 10 stappen zijn in de klinische behandel maatschappij niet altijd zo zichtbaar.

Waarom schrijf ik dit nu eigenlijk?

Wel, afgelopen week was ik in gesprek met een moeder van een kind dat net tiener is geworden.

Ik vertelde ronduit wat ik in die 7 jaar intens onderzoek naar autisme en hoogbegaafdheid allemaal had opgestoken en wat ik allemaal heb meegemaakt zonder mijn ouders het wisten dat ik autisme heb, onderbouwd met de bevindingen die ik heb geleerd, gelezen en zelf heb ervaren als vrouw met een Aspergerbrein.

Ze vroeg me – Hoe heb jij het eigenlijk ‘overleefd’?

Als ik heel eerlijk mag zijn – dan zijn het de kleuren en de natuur en mijn vrijheid om te ontwerpen en uit te voeren – die me hebben ‘gered’.

Toen was er niets in de hulpverlening als ik jong was.

NU WEL !!!!!

En ik mis echt veel dingen – oké ik geef toe ik ga altijd opzoek naar dat wat beter kan, dat zit in mij in – .

Ik mis bijvoorbeeld al heel mijn leven – vanaf mijn 17de – dat ik naar de psychologische hulpverlening ga en daarvoor veel betaal, dat ze naar me op een – volledige manier – kijken. Dé holistische manier.

Ik heb niet voor niks cvs gekregen door te leven met onzichtbaar autisme – Asperger – ! Ik heb niet voor niets zoveel jaren moeten revalideren met vallen en opstaan! Ik heb niet voor niks vele operaties moeten ondergaan omdat mijn lichaam steeds hele sterke signalen ging verzenden omdat ik altijd in het rood ging onder andere door mijn Asperger senso waarnemingen. Ik heb niet voor niets mezelf onder de arm genomen om bij mezelf de energetische healings technieken gaan toe te passen en zelf te beoefenen – mala maken – omdat ik dat als kind al in mij had, dat spirituele, en de ‘andere’ verbinding met de natuur.

Je leven kan je zelf helen! – knipoog – al is het allemaal in een stroomversnelling gekomen als ik het woord kerntalent hoorde – *nee niet de coach techniek Kerntalenten – maar een innerlijk talent dat je hebt en dat uitzonderlijk goed ontwikkeld is.

Wat heeft me nog gered in mijn leven?

Toen ik begin de 20 voor de zoveelste keer op de stoel zat bij mijn psychiater en voor de zoveelste keer over de rooie was gegaan waarbij ik voor de zoveelste keer een – depressie had die niet het patroon volgde van een ‘depressie – * kreeg ik voor de zoveelste keer antidepressie medicijnen – waar ik gigantisch op reageerde en in snel tempo ging uitzetten – wist mijn jonge psychiater (toen net van de schoolbanken) niet wat hij moest doen en stelde hij voor aan mij en mijn ouders mij te laten testen op EQ en IQ.

Daar bleek zoals in mijn – altijd geweest punten beeld – dat er veel pieken – intellect – en dalen – verkeerd aangesloten aangeleerde patronen – zichtbaar te worden in mijn testing. * noot – voor de aandachtige lezer – pieken op EQ zelfs hoger begaafd op EQ – mijn Jungiaans therapeut zei een jaar geleden bij het zien van de testen op papier dat het echt iets was dat hij nooit had gezien maar wel had aangevoeld.

Dé flexibiliteit van een ASS brein is er zeker als het getraind is!

Zo heb ik na zoveel jaren goed mijn pieken en dalen in EQ en IQ – het goede met het andere laten ‘bevruchten’ zodat het ene en het andere sterker en breder is geworden.

Dus ja! ik geloof sterk dat je pieken en dalen kan verbeteren!

Wat heeft me gered?

Dàt de psychiater ook mijn EQ heeft laten testen! Als dat niet was gebeurd – wat meestal de normale gang van zaken is – had ik nog steeds rondgelopen met het gevoel dat ‘er nog iets niet klopte’, en had ik NIETS gedaan met mijn kernbegaafdheid – kerntalent -.

Ja tussen ons gezegd, ik heb een jaar regentaat plastische kunsten gedaan, daar haalde ik bovengemiddelde resultaten op opvoedkunde en psychologie dat de leerkracht van opvoedkunde me toen vroeg om mee te gaan naar zijn labo in Leuven. Dus mensen die het mochten zien, die zagen het van mij. — ik was toen zo erg gekraakt met de andere punten dat ik het nut er niet van inzag — had ik toen geweten dàt ik dit kerntalent heb dan was het nu een ander verhaal geweest meer dan 27jaar geleden. — van een succeservaring gesproken, het talent bij een Asperger ontdekken is van mega belang!

Dàt heeft me dus gered!

Als ik het heb over talent ontdekking dan heb ik het niet over – wat deed je graag als klein kind? – want dàt vragen aan een Asperger is een meerkeuze vraag beantwoorden die geen antwoord heeft.

Nee dan heb ik het over de diepere laag van intelligentie van sensorische waarnemingen, van intellectuele waarnemingen en die verwerken, verbinden en associëren waarbij ze gepast bruikbaar zijn.

DAT is voor mij talent en talent ontwikkeling bij mensen met autisme en zeker bij mensen met Asperger – HB en KT. – KT is kerntalent – —misschien met ik er AKT – van maken? —-

Wanneer we dan terug gaan naar de 10 punten die ik heb opgeschreven dan krijgen we bij de ontwikkeling van AKT een heel ander verhaal, dat een wig wegneemt in de ‘behandelingsprotocollen in de klinische psychologie’ van mensen met autisme -.

Dé wig die AKT werking kan wegnemen is kijken naar het totaal plaatje – lichaam geest, aura. – met andere woorden iets breder dan het Holistische maar steeds met het meenemen van de klinische informatie –

Nee en dat is geen hocuspocus.

dan gaan we;

 1. de over en onderprikkling benaderen vanuit het sensorisch profiel maar wel inzetten om dit te ‘gebruiken’ in positieve vorm.
 2. de angsten en de onmacht gevoelens en situaties gaan ombuigen naar kansen en grijpbare mogelijkheden
 3. de onzichtbare talenten die er zijn in beeld neerzetten door in te spelen op de innerlijke wijsheid die iedereen bezit
 4. de verbindingen die er zijn versterken en het talent verbinden met een succesgevoel
 5. het individu en de omgeving verbreden in educatie en zichtbare goede veranderingen waarbij iedereen kan zien dat de ‘beperking’ een kracht en een talent is.

Ervan uit gaan dat er altijd en steeds een MENS voor je zit, van vlees en bloed en met oneindig veel mogelijkheden die zichtbaar en ook nog onzichtbaar zijn.

Ervan uit gaan dat de waarde van DE MENS die voor je zit zo belangrijk is voor iedereen die hij/zij in zijn leven gaat ontmoeten van belang is.

Ervanuit gaan dat er een wisselwerking is – van hier naar daar – en dat die wisselwerking een creatie kan ontwikkelen voor de hele omgeving.

Ervanuit gaan dat alles energie heeft, lichaam, geest, hart en ziel.

De mens als mens zien.

Nee, het is geen droom van mij! Oh nee dat niet! Daarvoor sta ik te stevig in de realiteit om dit te zien als droom.

Nee het is een onderdeel van mijn leven om dit echt in beeld neer te zetten.

Stap voor stap, maar zeker en vast in de realiteit van elke dag. Zowel op micro niveau als op macro niveau.

En nee ik ben geen nieuwetijdskinderen therapeut of specialist. Nee! Ik ben wel met mijn kerntalent bezig. Dàt zegt alles.

En als ik daar kinderen, tieners en volwassenen mee kàn helpen dan doe ik dat met veel plezier!

Om af te sluiten ga ik je heel eerlijk zeggen, ik ga er geen missie van maken en er zeker geen ‘gevecht’ voor voeren – dat deed ik vroeger wel eens – nee dàt ga ik niet doen.

Maar ook heel eerlijk, het raakt me steeds dat kinderen, tieners en volwassenen samen met de ouders echt nog te veel in hun bloodje gezet worden en daar laten staan. Daarna komen de drastische methoden zoals een opname wat voor mensen met autisme soms heel dramatisch kan zijn. Ergens is er ook een tussenweg, een brug, die dit met dat gaat verbinden.

Dat is het waarover ik schrijf, ergens diep in mijn ziel ben ik altijd een vernieuwer geweest. Nu ga ik ook voor bruggen bouwer op mijn manier en wie weet samen met andere …

Zo dat was het.

Voor wie echt meer wil weten kan kijken naar mijn éénvoudige website lifeinspiriti

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s